De 3 meest voorkomende oorzaken van duizeligheid.

Duizeligheidsklachten komen vaak voor, maar toch is het hele begrip ‘duizelig’ onduidelijk. We spreken over duizeligheid wanneer er een gevoel van onstabiliteit wordt ervaren. Daarnaast spreken we van draaiduizeligheid wanneer (niet juist) wordt ervaren dat de omgeving beweegt. In elk geval strookt de informatie afkomstig van de zintuigen niet met de daadwerkelijke beweging of stand van het lichaam.

InhoudsopgaveToggle Table of Content

Er zijn drie zintuigen betrokken bij het bepalen van de positie van het lichaam. Als eerste natuurlijk het de evenwichtsorganen die in het slakkenhuis van het oor liggen. Deze organen ‘voelen’ standsverandering van het hoofd. Daarnaast is het zicht heel belangrijk. Zonder dat we daar bewust van zijn, zien we constant of de horizon nog wel recht staat. Tenslotte hebben we ook positiezin in de spieren, pezen en gewrichten. Alle verkregen informatie wordt constant verwerkt in de hersenstam. De hersenstam werkt samen met de kleine hersenen om kleine correcties aan te sturen in de spieren, om zo het evenwicht te kunnen behouden.

Wanneer de signalen afkomstig uit het evenwichtsorgaan, de ogen en de positiezin van de spieren, pezen en gewrichten niet met elkaar overeen komen, wordt dit ervaren als duizeligheid of het draaierig zijn. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken hiervan. Er zijn natuurlijk meer oorzaken mogelijk, maar omdat dit minder vaak voorkomt staan ze hieronder niet beschreven. Voelt u zich onzeker over uw duizeligheidsklachten? Neem dan contact op met ons of met uw huisarts.

Duizeligheid

1. Lage bloeddruk

Iedereen heeft dit wel eens gehad: net iets te snel opgestaan en de wereld wordt even zwart. Makkelijk gezegd is er dan te weinig bloed in de hersenen. Zodra het lichaam de bloeddruk heeft hersteld trekken de zwarte vlekken weer weg en kan u weer door met bewegen. Wanneer deze vorm van draaierigheid erg vaak voorkomt of vaak voorkomt terwijl u niet van houding bent veranderd, is het waarschijnlijk wijs contact op te nemen met uw huisarts. Thuisarts.nl geeft handig weer wat er gebeurd en welke stappen er ondernomen dienen te worden. 

2. BPPD

Oftewel Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid, is een vorm van draaierigheid die zich kenmerkt door korte, terugkerende duizeligheidsaanvallen. Meestal worden de aanvallen geprovoceerd bij het draaien van het hoofd in een vaste richting. Dit kan voorkomen bij het uitvoeren van bepaalde handelingen zoals over de schouder kijken en omdraaien in bed. Soms is de duizeligheid zo heftig dat er een misselijk gevoel bij ontstaat. Hoewel BPPD een onschuldige vorm van draaiduizeligheid is, hebben mensen met deze aandoening wel veel last.

BPPD komt heel vaak voor bij mensen vanaf de 50 jaar en technisch gezien wordt dit veroorzaakt door gruis dat achterblijft in bepaalde delen van het evenwichtsorgaan. Bij fysiotherapie BeweegPost zijn we getraind in het behandelen van BPPD middels bepaalde oefeningen. De Epley Manoeuvre zorgt vaak voor directe provocatie van de draaiduizelingen, en daarna voor verlichting. We zorgen er samen voor dat, wanneer deze oefening past bij uw klachten, u de oefening juist uitvoert voor maximaal resultaat.

3. Cervicogene duizeligheid

Cervicogeen betekend ‘afkomstig uit de nek’. Eigenlijk is dit dus een verzamelterm voor alle soorten draaierigheid die uit de nek afkomstig zijn. Net als overal in het lichaam zitten er in de nek spieren, pezen en gewrichten die de hersenstam voorzien van informatie over de stand van het hoofd. Wanneer de informatie niet overeenkomt met de informatie afkomstig uit de andere zintuigen, kan duizeligheid optreden.

Soms kunnen de duizeligheidsklachten vanuit de nek ontstaan na een ongeluk of trauma. Artrose of spierspanning kunnen ook aanleidingen zijn voor gevoelens van draaierigheid afkomstig uit de nek. Vaak gaat cervicogene duizeligheid samen met nek en/of hoofdpijn. Bij aanhoudende spanning in de nek wordt de positiezin van de spieren, pezen en gewrichten anders. Afhankelijk van de klachten kan er een persoonlijk behandelplan worden opgesteld om de klachten te doen afnemen. De focus ligt in het behandelplan altijd op het goed kunnen aanspannen en ontspannen van de spieren.

Aanhoudende duizeligheid

Meestal duren aanvallen van BPPD niet langer dan één minuut. Na die tijd wordt het vlug minder en meer dragelijk. Wel kan er een lichte duizeligheid of naar, licht gevoel in het hoofd overblijven. BPPD duurt meestal niet langer dan 4 tot 6 weken. Wanneer de duizeligheid aanhoudt, ook al wordt de Epley Manoeuvre gedaan, is het zeker goed om weer contact op te nemen met de fysiotherapeut. Cervicogene duizeligheid kan langer aanhouden dan de bovengenoemde termijn en daarnaast kunnen er ook andere aandoeningen ten grondslag liggen aan de aanhoudende duizeligheid, zoals Neuritis Vestibularis.

Vertigo